Spring naar content

Digitale Onsterfelijkheid: de toekomst van menselijke reproductie door AI

Home » Digitale Onsterfelijkheid: de toekomst van menselijke reproductie door AI
Leestijd: 2 minuten

In 1950 werd door computerwetenschapper Alan Turing de Turing-test bedacht, waarmee hij wilde onderzoeken of de steeds intelligenter wordende computers nog van mensen te onderscheiden kunnen zijn. Dit was toen. Tegenwoordig kunnen computers ook steeds beter specifieke personen nabootsen. Dit vraagt eigenlijk om een volgende generatie van de Turing-test: eentje die echte mensen van niet-echte mensen kan onderscheiden.

De opkomst van digital twins

Het met behulp van AI gegenereerde artikel waarin de in coma liggende Formule 1-coureur Michael Schumacher leek te worden geïnterviewd, opent een deur naar de wereld van de digital twin van een individu. Met deepfakes, voice cloning en 3D-avatars is nep steeds moeilijker van echt te onderscheiden. Omdat je soms niet meer weet of je met de echte persoon in kwestie te maken hebt of met zijn of haar nagemaakte variant, is het super relevant om zelf deze nieuwe Turing-test te kunnen doen. Helemaal als een stem aan de telefoon vraagt om snel een groot bedrag over te maken.

De ontwikkeling van een kunstmatig menselijk brein

Aan het Institute of Automation van de Chinese Academy of Science gaan ze nog een stap verder en wordt er op dit moment gewerkt aan een digital twin van het menselijk brein. In Zwitserland probeert men dit overigens al sinds 2005 voor het brein van een muis. Men claimt met het project in China een versnelde realisatie van AGI te kunnen bewerkstelligen en betere mentale gezonheidszorg mogelijk te maken. Stel je een soort foundationmodel voor dat, als je het maar lang genoeg traint, in staat is om ieders brein voor een belangrijk deel te kunnen nadoen. Dit raakt aan digitale onsterfelijkheid, want als we deze twin voorzien van een voicebot met een stem van jezelf, ingepakt in een 3D-avatar met jouw uiterlijk, dan kunnen we deze replica tot in lengte van dagen bewaren en blijven bevragen.

Ethiek en mogelijkheden

Welke nieuwe vragen dit met zich meebrengt en of we hierop zitten te wachten met elkaar, nodigt uit tot gesprek. Laten we dat vooral voeren en er onbevangen en open in staan. In elke bedreiging schuilt immers een kans, ook hier. Hoe geweldig zou het zijn als generaties vanaf nu, in plaats van te bladeren door een album met foto’s of filmpjes, kunnen interacteren met jouw digitale replica?

Meer weten?

Wil je meer weten over deze ontwikkelingen of er verder over praten? Neem dan contact met me op. We helpen je graag met meer informatie en advies over wat deze technologieën voor jou of je organisatie kunnen betekenen. Laten we samen de toekomst vormgeven!

[Dit blog is verschenen naar aanleiding van een presentatie van Rutger op de Dutch Innovation Days 2024 in Enschede over The Artificial Human Brain]

Scroll naar boven